top of page
Sök
  • Skribentens bildMireille Andersson

Flytta bort från konkurrensen, utmana affärsmodellen

Är det inte konstigt att i affärslivet vill vi så gärna följa varandra och likna varandra? Att stå ut och vara unik är något man gärna pratar om men sällan gör. Är det inte konstigt att ALLA taxibolag tillhandahöll exakt samma tjänst på exakt samma sätt innan Uber kom? Eller vad sägs om hotellen innan Airbnb?


Som försäljnings-och kundchef har jag ofta uppmanats av överordnade och uppdragsgivare att hitta min personal hos konkurrenter, att följa konkurrenters priser, och t.om att sponsra samma evenemang som konkurrenter, för att inte kunderna skall ha roligare hos dem. Är det inte konstigt om vi vill vara unika i vår affärsidé?


Därför råder jag många att läsa boken Blue Ocean Strategy av W. Chan Kim och Renée Mauborgne från 2005. Rådet man får där är ”move away from competition”.

Det har blivit mitt mantra, såväl för Emalg som för mina uppdragsgivare, Talent Eye utmärker sig genom sin unika headhunting på universitet, SealFX och Prodktr har inte ens konkurrenter, då hela affärsidén är att göra något som inte redan finns.

Så hur gör man då om man redan är i en etablerad bransch, där alla redan gör likadant? Jag kan ge några exempel: Banker, försäkringsbolag, fondbolag (titta på PPM), chefsrekryteringsföretag, matvaruaffärer.


Jo, när du skall flytta ditt företag behöver du fundera på allt som du kan påverka och därmed ändra: Prismodell, var och hur man köper din produkt eller tjänst, vem som kan köpa den och förstås innehållet i erbjudandet, där man både kan lägga till och ta bort.

Är det inte roligare att vara unik? Är det inte roligare och mer utmanande att vara ensam om sin tjänst och produkt, att bli härmad istället för att härmas?


Hör av dig så kör vi en work shop med ditt team och låter fantasin flöda!15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page