top of page
Sök
  • Skribentens bildMireille Andersson

Myter om försäljning nr.2: Att vara bra säljare är en talang

När jag var ung och började i bank i Göteborg på 80-talet så kallades säljarna för ”väskedängare”, ett väldigt roligt och göteborgskt uttryck, som var menat att vara lite skämtsamt. Jag arbetade inom Trading och om man var en duktig bankman som gick över till kundsidan som senior kunde man vara lite självironisk och konstatera att man blivit en ”väskedängare”.


Andra uttryck var ”nasare” och om man var en extra hög person som ägnade sig åt kunder var man en ”Wine&Diner”. Så kanske har just försäljning och kundarbete inte alltid varit det som respekterats mest, det var bättre ansett att vara en CFO, ekonomichef eller produktionschef än att vara säljchef.


Varför? Jo säljare ansågs vara personer med stort munläder och med ungefär samma kvalifikationer som kringresande våtdukspresentatörer på landets torg och marknader.


Men de skickliga försäljarna är de som får företaget att växa, att ta marknadsandelar. De flesta varor och tjänster säljer sig inte själva, lever i konkurrens med liknande erbjudanden eller andra alternativ att välja mellan. Då blir säljskickligheten avgörande. Var tex SAAB inte ansedd som en av världens tekniskt bästa bilar? Många ingenjörer och specialister arbetade på alla detaljer, men försäljningen stod och stampade på ca 100 000 bilar i decennier. Varför kunde de inte sälja mer bilar?


Försäljning är en skicklighet, försäljning blir man bara bra på om man kan teorin och sedan tränar minst 10 000 timmar. De mest tränade säljarna vinner, de skickligaste säljarna har metodik och teknik som inte alls bara är en funktion av talang.


Vill du veta mer om sådan metodik och teknik? Den 6 mars bjuds det på frukost på The Park, anmäl dig nu!
88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page